Compania de rachete a lui Jeff Bezos, Blue Origin, a câștigat un contract cu NASA, la doi ani după ce a pierdut în fața companiei lui Elon Musk, SpaceX. Contractul prevede ca Blue Origin să dezvolte un modul care să transporte astronauții pe Lună.
Blue Origin a primit un contract de 3,4 miliarde de dolari pentru a conduce o echipă care să dezvolte un modul lunar, numit Blue Moon, potrivit Phys.org.
Acesta va fi folosit pentru a transporta astronauți pe suprafața selenară începând cu anul 2029, după două aselenizări cu echipaj efectuate de SpaceX, compania lui Elon Musk.
NASA va duce astronauții pe orbita lunară cu ajutorul propriilor rachete și capsule, dar dorește ca de aici încolo să fie preluați de companii private.
Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că agenția americană dorește diferite opțiuni de aselenizare, în contextul în care urmărește o revenire pe Lună la mai bine de jumătate de secol de la încheierea misiunilor Apollo.
Blue Origin pune la bătaie miliarde de dolari, pe lângă contractul cu NASA, în sprijinul stabilirii unei prezențe permanente pe Lună.
„Avem multe de făcut înainte să reușim să aselenizăm și să aducem astronauții înapoi”, a declarat John Couluris, un vicepreședinte al Blue Origin.
Cu doi ani în urmă, Blue Origin a intentat un proces după ce NASA a acordat SpaceX contractul pentru prima aselenizare. Un judecător federal a confirmat decizia agenției spațiale.
Programul Artemis al NASA, care urmează programului Apollo din anii ’60 și ’70, a început cu un zbor de testare de succes la sfârșitul anului trecut. Lansată de pe noua rachetă lunară a NASA, o capsulă Orion fără echipaj a intrat pe orbita lunară înainte de a se întoarce acasă.
Următorul zbor Artemis va avea loc la sfârșitul lui 2024, atunci când un astronaut canadian și trei astronauți americani vor zbura spre Lună și înapoi, dar nu vor aseleniza. Doi americani ar urma să coboare pe suprafața lunară, în misiunea următoare, la bordul unei nave spațiale Starship, însă nu mai devreme de sfârșitul anului 2025.
La fel ca SpaceX, Blue Origin intenționează să exerseze aselenizarea fără echipaj, înainte de a urca astronauți la bord.
Navele ambelor companii sunt menite să fie reutilizabile.
Blue Origin va folosi racheta New Glenn, încă în curs de dezvoltare, pentru a-și lansa misiunile lunare de la Cape Canaveral, din Florida, SUA. Starship, considerată în prezent cea mai mare rachetă din lume, și-a făcut deja debutul, însă zborul de testare s-a încheiat cu o explozie după fix patru minute de zbor.
Doar o singură altă ofertă a fost depusă pentru concursul de contracte privind dezvoltarea modulelor de aselenizare, potrivit NASA.
Roverul Perseverance al NASA a surprins imagini cu craterul Belva de pe Marte
Imagini uimitoare arată racheta SpaceX Falcon 9 într-un moment critic al lansării
Sonda japoneză Hakuto-R nu a reușit să efectueze prima aselenizare privată din istorie
NASA a prezentat noile costume spațiale care vor fi purtate de astronauții Artemis III